Basis elementen yoga

Alles in de zichtbare wereld bestaat uit vijf basis elementen. De materie in het lichaam is gelijk aan die van het universum. Deze elementen zijn: ether-lucht, vuur, water en aarde.

LUCHT Lucht kwaliteiten zijn: snelheid, beweging, dynamiek, energie en actie. De ‘lucht’ oefeningen zijn omgekeerde houdingen, zoals bijvoorbeeld de ploeg, kaars en handstand. Het zijn dynamische oefeningen om tot nieuwe inzichten te komen. Deze oefeningen zijn geschikt wanneer je eigenlijk geen zin hebt om te gaan hardlopen.

VUUR Vuur kwaliteiten zijn: transformatie, hitte, energie, doorzettingsvermogen en kracht. Het gaat om de twists en voor- en achteroverbuigingen. Van de zon krijg je energie en dat is ook het voordeel van deze beoefening. Deze oefeningen zijn geschikt wanneer je een lange hardlooproute gaat doen.

WATER Water kwaliteiten zijn: ontspanning, reiniging, ontvankelijkheid en rust. De ‘water’ oefeningen zijn bedoeld om de spanningen los te laten, tot rust te komen en alle negativiteit uit het systeem te laten gaan. Het gaat om de ontspanning en reiniging van de indrukken, dus meditatie hoort er ook bij. Deze oefeningen zijn geschikt wanneer je rust nodig hebt.

AARDE Aarde kwaliteiten zijn: stabiliteit, balans, basis en vitaliteit. Door deze oefeningen komen we meer in balans met onszelf en de omgeving. We staan sterker met beide benen op de grond. Deze oefeningen zijn genezend in alle opzichten. Ze zijn geschikt wanneer je te veel onrust hebt in het leven.

Strand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s