Hardloopkilometers in 2019 (Blog van Mari Durieux)

Het nieuwe jaar is een paar dagen oud en ik heb mijn eerste hardloopkilometers al gemaakt. Was het een goed voornemen of is het een goed voorbeeld?

Bij mij is hardlopen een onderdeel van mijn leven geworden, een aantal jaar geleden was dat anders maar ik weet hoe ik begon en deel nu mijn ervaring met jou. Zodat ook jij op een verantwoorde manier kunt leren hardlopen.

Hardlopen, op zich lijkt simpel. Je zet je ene voet voor de andere in een wat hoger tempo dan wandelen en je loopt hard. Technisch gezien is het hardlopen op het moment dat er een zweefmoment ontstaat tussen de passen, dat is met wandelen dus niet.

Toch is hardlopen in je hoofd best een dingetje. Ik weet nog de eerste keer dat ik een poging deed en ik in mijn hoofd een idee van hardlopen had wat totaal niet overeenkomt met de werkelijkheid. Perceptie van hardlopen is misschien in het begin wel van groot belang.

Bron: www.maridurieux.com

runrotterdam

Hardlopen als verslaving (Marathon Running Blog)

Hardlopen is eigenlijk een oer-activiteit, wij doen dat al sinds we mens zijn geworden. De hypothese van William Glasser was dat wij van nature een diepe drang om te hardlopen ervaren. Er was wel één klein schaduwkantje: in het onderzoek van Glasser waren er nogal wat respondenten die aangaven zich schuldig te voelen, als ze eens een keertje niet gingen hardlopen. En dat is natuurlijk een minder positief verhaal, want niemand voelt zich graag schuldig.

Bron: www.peterdegroof.com

Travel

Voetenbad met epsom zout voor ontspanning van de voeten

Het verlicht stress – Epsom zout in een warm (voet)bad vult de magnesium weer aan. Dit helpt bij de productie van serotonine, het zogeheten gelukshormoon dat kalmeert, angst vermindert en voor een glimlach zorgt. Drie keer per week baden in het zout verjaagd ook overgevoeligheid en geïrriteerdheid.

Verlicht ontsteking en pijn – Een bad met dit magnesiumzout ontspant de spieren, maar ook vermindert het de ontsteking die pijn veroorzaakt. Het is ook heerlijk om bij migraine te gebruiken.

Hoe gebruik je Epsom zout – Misschien hou je van een stomend heet bad, maar een warm bad is het beste. Voeg 3 koppen Epsom zout toe aan het water en ga hier een paar keer per week 15 minuten in zitten. Aan een voetenbad voeg je een kop Epsom zout toe, en hier laat je je voeten 20 minuten in weken. Om een flink tekort op te vullen, neem je eerst 5x per week een voetbad en minstens 3x per week een gewoon bad.

Bron: goedgezond.info

voetenbad.jpg

Ujjayi ademhaling

Ujjayi betekent overwinning in het Sanskriet. Tijdens de yogahouding helpt ujjayi adem ons om dieper in de houding te komen. Het helpt ook wanneer we ons fysiek uitgeput voelen, bijv. aan het einde van een lange hardlooproute. De adem geeft ook ondersteuning in de emotionele situaties, tijdens momenten van stress of paniek. Bij ujjayi blijven we door de neus ademen en er is geen inspanning voor nodig. In slaap ademen we soms ook in ujjayi. De ujjayi adem komt vanuit de keel en door de stembanden samen te knijpen. Door de gedeeltelijke afsluiting van de stemspleet is de adem hoorbaar.

Beoefening Kom comfortabel op de grond zitten. Adem door de neus diep in en uit. Knijp de stembanden zodat je adem hoorbaar wordt. Adem tien keer in en uit en voel het effect van deze ademoefening.

UjjayiYoga

Nekhernia ervaring van Marianne

Al ongeveer 10 jaar heb ik last van nekklachten die door de fysiotherapeut meerdere malen werden behandeld. Sinds november 2012 namen de klachten fors toe en had ik vreselijke pijn in mijn nek, uitstralend naar mijn linkerschouder en arm. Fysiotherapie verergerde de klachten. Ik kreeg gedurende 4 weken zware pijnstillers en spierverslappers voorgeschreven. Daarna ben ik doorverwezen naar een orthopeed die een MRI scan liet maken. Daaruit bleek dat er een forse nekhernia zat op C5-C6. De orthopeed adviseerde een nek-brace die ik gedurende 4 weken ’s nachts moest dragen. De pijn werd hierdoor gelukkig wel dragelijker. Fysiotherapie en andere behandelingen werden afgeraden. Ik had echter nog steeds last van tintelingen, een doof gevoel en pijn in mijn linker arm. Mijn zus die al jarenlang met succes bij mevrouw Nilsen in behandeling is, had me al die tijd geadviseerd om een afspraak te maken. Ik was daar echter zeer huiverig voor. Ik heb me uiteindelijk toch laten overtuigen, omdat er eerst een consult plaats vindt waarbij bepaald wordt of er wel behandeld kan worden. Na dit consult had ik er vertrouwen in en durfde ik de behandeling aan. Ik ben ontzettend blij dat ik deze stap heb genomen. Na 2 behandelingen waren de tintelingen en het dove gevoel in mijn linker arm verdwenen. Dat was een enorme opluchting. Al snel kon ik stoppen met de zware medicijnen en slikte ik alleen nog paracetamol. Na elke behandeling ging het met sprongen vooruit. Ik ben mevrouw Nilsen dan ook ontzettend dankbaar hiervoor. Omdat mijn nek een zwakke plek is, zal ik zeker in behandeling blijven om een terugval te voorkomen. Bron: www.rugkliniekheerlen.nl

 

‘Dry needling’ ervaring van Esther

Wat heb ik een pijn gehad. Ik ging voor dry needling. Eerst werd een kant behandeld. Het was eigenlijk de bedoeling dat beide kanten van mijn rug behandeld werden. Maar ik reageerde nogal heftig. Normaal moet dit echt niet zo heel erg pijnlijk zijn. Maar mijn spier was een grote baksteen geworden. Zo hard voelde hij aan. Bij dry needling prikt de therapeut met acupunctuur naalden in de spierknoop. Vervolgens brengt hij dan de naald in beweging, waardoor de spier gaat ontspannen. Maar wanneer de naald wordt gezet, voel je een bepaalde kramp. Alleen was dat bij mij  zo hevig, dat het voelde alsof ik door de tafel door ging. Wat een ellende voor een half uur. Bron: www.heyesther.nl

 

Yoga helpt bij nek hernia

In de zomer kwam een nekhernia opzetten, veel last en pijn gehad en gelukkig door de Yoga ervan af gekomen, geen fijne periode. Bron: www.rinusrunning.nl

Afgelopen maanden ben ik op de weg terug van een Nekhernia! Dat is allemaal niet zo fijn en tot op het laatst zou een operatie de enige oplossing wezen om van de nekhernia af te geraken.Gelukkig kwamen ze na onderzoek er achter dat door pijn bestrijding en fysio oefeningen er de mogelijkheid is om van de nekhernia af te komen, in ieder geval van die vreselijke pijn. Bron: www.rinusrunning.nl

 

NEKHERNIA?

HERHAALDE HERNIA

‘Je ziet vaak dat mensen die in het verleden een operatie aan een nekhernia hebben ondergaan later op dezelfde plaats weer een hernia krijgen’, vervolgt Wemeltje. ‘Bij een operatie wordt dikwijls de kracht uit de nek weggesneden. Marja heeft zich voor advies tot mij gewend, omdat ze over mijn behandelingen had gelezen. Eerst heb ik haar specifieke krachtenbeeld van dit moment én haar klachtenprofiel uit het verleden in kaart gebracht. Vervolgens heb ik haar gehele wervelkolom onderzocht en gezocht naar wervelblokkades die een extra spanningsveld in de nek veroorzaken.’ Bron: www.foryou.nl

MERIDIANEN IN ONBALANS

‘Er lopen namelijk allemaal energiebanen, ook wel meridianen genoemd, langs je wervelkolom en elke meridiaan staat in verband met een orgaan elders in je lichaam. Bij een onbalans van zo’n meridiaan ontstaat er spierspanning in je hals en nek, waardoor wervels mede geforceerd worden in een bepaalde stand te blijven staan, wat slijtage of zenuwpijn tot gevolg kan hebben.’ Bron: www.foryou.nl

HARTKLACHTEN (UIT HET BOEK YOGA – BASIS YOGAHOUDINGEN, ADEMOEFENINGEN EN MEDITATIES)

Wanneer er dagelijks te veel stress is en er te veel adrenaline in het bloed zit, is dat slecht voor het hart. We krijgen last van hartkloppingen, slapeloosheid, benauwdheid, onrust, vermoeidheid, angst en kunnen we ons moeilijk concentreren. Yoga houdt het hart en de bloedvaten gezond. Als de vaten gezond zijn, kan het bloed vrij doorstromen. De organen worden dan goed van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Wanneer de vaten vernauwd zijn, wordt het zwaarder voor het hart om goed te blijven pompen. Wanneer het hart verzwakt, heeft dat invloed op het hele lichaam. Yoga is een soort reddingsmiddel en het beschermt ons tegen stress.

Het hart en het brein 

Volgens de onderzoeken heeft het hart ook een eigen zenuwstelsel. Het hart is tot zestig maal krachtiger dan het brein. Alles wat we meemaken, komt eerst via het hart binnen. Deze informatie gaat naar de hersenen en vandaar wordt het door het lichaam verspreid. Het hart is het belangrijkste orgaan voor wat betreft de lichaamschemie. Het hart heeft ook een eigen intelli-gentie, geheugen en emoties. Het magnetische veld van het hart is vijfduizend keer krachtiger dan dat van het brein. De bron van de hartslag is het hart zelf. Het hart zou ook eigen hormonen produceren. Een daarvan is oxytocine. Dit hormoon speelt een rol bij de bevalling, de productie van moedermelk, het moedergedrag en seksualiteit. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd omdat het geproduceerd wordt tijdens het knuffelen.

musicCloud36